Geslaagde sessies over auteursrecht tijdens Urban Entrepreneur Day in Eindhoven

Op 25 september 2021 was ik namens Dohmen advocaten als spreker aanwezig op Urban Entrepreneur Day. Dohmen advocaten was door Emoves mede namens UC Masters gevraagd om aan jonge veelbelovende kunstenaars uit te leggen wat auteursrecht is en wat ze er ermee kunnen.

 

Tijdens drie sessies van ongeveer een uur gaf ik uitleg aan zeer enthousiaste kunstzinnige ondernemers. Ze kwam uit allerlei disciplines waarbij film, muziek en tekst de boventoon voerden. De kunstenaars overlaadden me met vragen. Ook kwamen er veel interessante discussies los.

Er werd onder andere veel gesproken over gezamenlijk auteursrecht, want veel kunstenaars werken samen. Daarnaast waren veel deelnemers geïnteresseerd in wanneer er sprake is van inbreuk op auteursrecht en wat je dan kunt vorderen. Wat ook naar voren kwam is dat niet alleen auteursrecht belangrijk is, maar ook andere rechten die tegen auteursrecht aan leunen. Naburige rechten zijn belangrijk voor uitvoerende kunstenaars en muziek- en filmproducenten. En als je mensen afbeeldt of zelf afgebeeld wordt, krijg je te maken met portretrecht.

Bovenstaande en meer zijn allemaal zaken waar vrijwel elke creatieve ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. Ik hamerde er daarom keer op keer op: ken je rechten, durf voor je rechten op te komen en maak voordat je aan het werk gaat al goede afspraken!

Dat is iets wat de deelnemers aan mijn sessies ongetwijfeld in hun oren geknoopt hebben. En als zij – of de lezer van dit stuk! – vragen hebben, dan kunnen ze contact met ons opnemen tijdens het gratis spreekuur van Dohmen advocaten.

Voor nu wil ik de organisatie, UC Masters en Emoves, bedanken voor een interessante middag. De dag was mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van OCW, Provincie Noord-Brabant en Stichting Cultuur Eindhoven.


Lees-verder-tips:

  • 24 september 2021: 25 september 2021 Urban Entrepreneur Day in Eindhoven! Doe mee aan de auteursrechtsessie verzorgd door onze Yvonne Vetjens.
  • 13 augustus 2021: Mag de koper van jouw kunstwerk daarmee doen wat hij wil? Welke rechten heb jij nog als maker en auteursrechthebbende? Column van onze Yvonne Vetjens voor Kunstenaar Magazine.
  • 9 augustus 2021: Als er sprake is van mogelijke auteursrechtinbreuk is het altijd handig om te checken of er eigenlijk wel sprake is van auteursrecht. Een langlopende rechtszaak tussen Rubik (van Rubiks kubus) en Becks ging voor een deel precies daarover: rust er eigenlijk wel auteursrecht op de Rubiks kubus? Onze Yvonne Vetjens beschrijft de discussie en argumenten.
  • Algemene informatie over auteursrecht.

Yvonne Vetjens, 28 september 2021.

Twitter / Linkedin

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01