3D-printen: intellectueel eigendom en aansprakelijkheid

Lezing door Hub Dohmen op vakbeurs Rapidpro

Lezing tijdens Rapidpro over 3d-printen (additive manufacturing), intellectueel eigendom, aansprakelijkheid

3D-printen is booming business in de industrie! Maar op het gebied van intellectueel eigendom (IE) zijn er veel vragen. Onze Hub Dohmen, advocaat gespecialiseerd op het gebied van IE met een achtergrond in techniek heeft zich hier flink in verdiept. Hij gaf op woensdag 13 maart 2019 tijdens RapidPro op aanvraag van Mikrocentrum een lezing over de juridische aspecten van 3D-printen, als onderdeel van Additive Manufacturing – ‘AM’ –, afgezet tegen Subtractive Manufacturing . RapidPro is dé internationale vakbeurs voor productontwikkeling, prototyping en productie. Boeiend om te zien hoe digitalisering, sensoren, algoritmes en robots bijdragen aan de razendsnelle ontwikkeling.

Tijdens de presentatie kwamen uiteraard verschillende aspecten van IE aan bod, zoals auteursrecht/copyright, plagiaat, modelrecht, octrooi/patent, slaafse nabootsing. Daarbij ging Hub onder meer ook in op overeenkomsten en algemene voorwaarden. Er werden ook actuele vragen beantwoord, zoals: kan iemand zomaar mijn product namaken door 3D-printen? Daarnaast werd er gesproken over aansprakelijkheid, bijvoorbeeld als er schade ontstaat of zelfs een ongeluk gebeurt, doordat een 3D-geprint vervangingsonderdeel of component van een systeem het begeeft.. Ook hier is de overeenkomst weer van belang, maar denk ook aan printomstandigheden, industriestandaarden, metaalmoeheid of infrasturctuurfouten. Een combinatie met Smart Maintenance / Predictive Maintenance maakt dit alles nog interessanter.

U kunt hier klikken voor de presentatie. Als u vragen hebt over juridische aspecten van 3D-printen, kunt u contact met ons opnemen tijdens ons gratis spreekuur. Wij helpen u graag verder!


Lees-verder-tips:

  • 6 november 2018: Mag de eindgebruiker zijn eigen 3d-printer hacken? Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die Hub Dohmen voor 3DFabprint.com schreef.
  • 20 september 2018: Onze Hub Dohmen beschrijft waar je juridisch gezien zoal mee te maken kunt krijgen op het gebied van 3d-printen. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 3 oktober 2016: Q: Ik ben ontwikkelaar bij een middelgrote onderneming die zich bezig houdt met robotica. Ik heb een 3D-presentatie van een revolutionair nieuw systeem gemaakt voor de beurs van volgende week. Waar moet ik aan denken als we op die beurs staan?

Dohmen advocaten, 18 maart 2019

twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Zijn wij de beste advocaat intellectueel eigendom in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987..


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01