Lek infectieradar – persoonsgegevens app op straat door fout – deel eigen schuld bij deskundige opdrachtgever

Persoonsgegevens app op straat door fout opdrachtnemer. Technisch deskundige opdrachtgever die niet controleerde moet deel van de schade zelf betalen.

inleiding

Je bent ondernemer en goed onderlegd op het gebied van software, apps enzovoort. Je geeft opdracht aan een ontwikkelaar om een app te bouwen. In de testfase constateer je dat er een ernstig beveiligingslek in zit waardoor persoonlijke data openbaar zouden kunnen worden. Je draagt op aan de softwareontwikkelaar hoe dit opgelost moet worden. Dan gaat de app live. Het lek blijkt niet opgelost en de gevoelige data liggen op straat. Je meet breed in de media uit dat de app-ontwikkelaar de fout heeft gemaakt. Fair? Nou, nee, dat in ieder geval niet.

Juridisch niet handig van opdrachtgever

Juridisch handig? Zeker ook niet. Immers, de vraag is hoe groot ieders verantwoordelijkheid hier is. Nou, voor mij is het overigens geen vraag; als IT-/tech-advocaat hak ik al meer dan dertig jaar met dit bijltje. Immers, jij hebt veel kennis, wist van het lek en droeg op hoe het moest worden opgelost. En toch controleer je niet óf het is opgelost, voordat je live gaat?! Ik ga ervan uit dat je bij de rechter in ieder geval een belangrijk deel van de rekening gepresenteerd krijgt, als jij de rekening bij de ontwikkelaar wilt neerleggen.

Dit is waar gebeurd, zo begrijp ik uit de berichtgeving over wat minister Hugo de Jonge zou hebben gezegd over ontwikkelaar Formdesk

Lees-verder-tips:

Tilburg, 10 juni 2020,

Mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Zijn wij de beste advocaat aansprakelijkheid software in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheid software. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01