Lady Gaga vandaag drie merkregistraties per levensjaar

De merken van Lady Gaga. Wat is de functie van een merk en aan welke eisen moet een merk voldoen.

De merken van Lady Gaga. Wat is de functie van een merk en aan welke eisen moet een merk voldoen 2.

Stefani Joanne Angelina Germanotta, beter bekend als ‘Lady Gaga’, is vandaag jarig. Zij is drieëndertig jaar geworden. Deze grote – nou, ja, groot … 1,55 m – ster verzamelt merkregistraties. Als advocaat merkenrecht heb ik toch niks te doen, dus volg ik met interesse hoe beroemdheden omgaan met hun branding

 

Merk belangrijkste bezit

Germanotta laat dit allemaal regelen door haar speciaal daarvoor opgerichte onderneming: ‘ATE MY HEART, INC.’ uit Californië, VS. Ik tel met gemak honderd merkregistraties wereldwijd met ‘Lady Gaga’ erin. Ik kan je verzekeren dat zij dat niet doet uit luxe, maar uit pure noodzaak. Haar naam – en dus merk - is immers haar kostbaarste bezit, naast haar stem natuurlijk …

Herkomstfunctie

Als merkadvocaat – en, ik neem aan, merkadvocaten – heb je een dagvulling aan dergelijke cliënten. Merken als Apple, Microsoft, Google, Coca-Cola, IBM, McDonalds en Facebook verdedigen hun belangrijkste bezit met hand en tand. Het merkrecht is van cruciaal belang voor de meeste ondernemingen. Een merk zorgt er immers voor dat de markt de producten en diensten kan onderscheiden. Een merk heeft dus vooral een ‘herkomstfunctie’: het merk geeft aan van welke fabrikant het product of de dienst afkomstig is. De markt kan op die manier – bij positieve ervaringen met een merkproduct – eenvoudig producten van dezelfde fabrikant aanschaffen. De merkhouder c.q. fabrikant wil natuurlijk niets liever … Het merkenrecht is dan ook een belangrijk rechtsgebied.

Eisen aan een merk

Elke naam en elk logo en zelfs een geur en een klank, maar – nog – niet: een smaak , kan in principe als merk worden beschermd. Een voorwaarde voor het verkrijgen van een merkrecht is wel dat het ‘teken’ – zo noemen we een aanduiding die nog niet als merk beschermd is – niet beschrijvend is. Een merkaanvraag – ‘merkdepot’ – is immers één, maar een werkelijke merkregistratie bij het betreffende merkenbureau moet je wel ‘verdienen’. ‘Appel’ voor appels kan niet, ‘Appel’ voor computers leidt wel tot inschrijving als merk – althans, als er geen ouder, vergelijkbaar merk is ... Let op dat ook een handelsnaam vaak als merk kan worden beschermd. Daarmee ontstaat een veel sterkere bescherming dan met alleen de handelsnaambescherming.

Meer winst met merk

Wil je meer weten hoe een ondernemer de winstgevendheid kan vergroten met onze kennis en tientallen jaren ervaring als merkenrechtadvocaat? Een advocaat intellectueel eigendomsrecht – ‘IE’ of ‘IP’ (Intellectual Property) - van Dohmen advocaten heeft ervaring met alles omtrent merkenrecht, zoals inbreuk op een merk, het opstellen contracten, zoals een akte van overdracht van een merkrecht, of een licentieovereenkomst en, niet in de laatste plaats, geschillen over inbreuk en namaak.

Direct gratis en vrijblijvend merkadvies

Hier vind je enkele praktijkvoorbeelden en veel gestelde vragen rondom ‘Brand Protection en Brand Enforcement. Hieronder vind je ook een reeks aan artikelen op onze site over merken, inbreuk, namaak enzovoort. Maar: gratis en vrijblijvend bellen kan ook; graag zelfs, want als merkspecialisten weten we dat een ondernemer vaak prijs stelt op persoonlijke dienstverlening: 013-5821987.


Lees-verder-tips

 • 27 maart 2019: Worden fotografen te veel aan banden gelegd door Ariana Grande tijdens haar Sweetener-tour? Column van onze Hub Dohmen waarin hij uitleg geeft over auteursrecht en portretrecht.
 • 26 maart 2019: Adidas, Conor McGregor, een rechtszaak rondom merkenrecht en wat u daar als ondernemer van kunt leren. Column van onze Hub Dohmen.
 • 21 maart 2019: Cool Cat is failliet, maar wat betekent dat voor het merk? Column van onze Yvonne Vetjens.
 • 26 februari 2019: Aanpakken van online advertenties met namaakartikelen? Tommy Hilfiger doet het door Facebook voor de rechter te slepen. Onze Hub Dohmen gaat in deze column voor Dutch Cowboys uitgebreid in op de zaak, waarbij vooral aandacht is voor de vraag of NAW-gegevens moeten worden verstrekt.
 • 23 november 2018: Naast de rechter is er nu een nieuwe weg om een merk nietig te laten verklaren. Een korte uitleg van onze Hub Dohmen.
 • 9 maart 2017: Q: Ik wil een onderneming starten en nu alvast mijn bedrijfsnaam en -logo veilig stellen. Alleen ontbreken de financiële middelen om dat via een merkenbureau te doen. Wat zijn mijn opties?

 • 28 maart 2019, Hub Dohmen

  Dohmen advocaten
  twitter: http://twitter.com/hdohmen
  LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
  i: www.dohmenadvocaten.nl

  Zijn wij de beste advocaat merkenrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in merkenrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987..


   


  Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01