Instagram laat auteursrechtelijke embed-bom ontploffen in Amerika. Verschillen tussen USA en EU toelaatbaarheid embedden.

Instagram laat auteursrechtelijke embed-bom ontploffen. USA: voor Newsweek gaat embed-kwestie spannend worden: waar is die sublicentie? EU: embedden mag (mits) – checklist fotografen en embedders.

Embedden is het insluiten van content van een andere site op jouw site/in jouw bericht op social media enzovoort. Het is snel, handig en nuttig. En bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Zonder embedden valt een hoop weg van het internet zoals we dat kennen. In Amerika rommelt het om auteursrechtelijke redenen aan het embedfront. Let op: Amerikaans auteursrecht (waar de geoorloofdheid van embedden problematischer lijkt te zijn dan in de EU).

Mashable won embed-rechtszaak: sublicentie Instagram

Eerder oordeelde een Amerikaanse rechter over een claim van een fotograaf tegen Mashable. Die claim werd afgewezen, omdat Mashable volgens de rechter een sublicentie had gekregen van Instagram. Die sublicentie kon Instagram verstrekken omdat dat in haar servicevoorwaarden stond. De fotograaf was met die servicevoorwaarden akkoord gegaan.

Voor Newsweek gaat embed-kwestie spannend worden: waar is die sublicentie?

Een andere fotograaf legde vervolgens een claim neer bij Newsweek. Newsweek wees er op dat ze door de servicevoorwaarden een impliciete sublicentie had gekregen van Instagram. De rechter (die overigens liet zien de Mashable zaak te kennen) oordeelde in de voorbereidende fase dat er niet genoeg bewijs was in dit stadium om te beslissen of de servicevoorwaarden van Instagram een sublicentie verstrekken. De zaak gaat dus door.

Instagram laat embedbom ontploffen

Vervolgens liet Instagram een bom ontploffen. De insluit/embed-API is de manier waarop een browser zoals Google Chrome ‘praat’ met Instagram om er voor te zorgen dat u de foto op een bepaalde manier kunt zien op een andere site, dus met like-knopjes en andere toeters en bellen. Klik in Instagram maar eens op ‘insluiten’, dan krijgt u als embedder een hele brok code die u moet kopiëren. Instagram geeft nu aan dat haar voorwaarden een sublicentie weliswaar toelaten, maar dat ze geen sublicenties verstrekt voor haar insluit-API. Dat is vreemd: de insluit-API is immers zo gemaakt dat het gebruikers zonder enige waarschuwing verleidt om de API ook te gebruiken. Ik vraag me af hoe de rechter met dit argument – dat zeker gebruikt zal worden – om zal gaan.

EU: embedden mag (mits) – checklist fotografen en embedders

In de EU mag intussen nog steeds embed worden, mits aan alle embedvoorwaarden is voldaan (embedchecklist voor fotografen en embedders hier). Algemene voorwaarden kunnen daar niets ten nadele van embedders aan veranderen, hooguit ten voordele. 

Lees-verder-tips:

Jan Smolders, 8 juni 2020.


info@dohmenadvocaten.nl
www.dohmenadvocaten.nl
http://twitter.com/Jan_Smolders
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01