Ik heb zonder het te weten namaak gekocht: wat kost dat?

Als u namaak heeft gekocht en verkocht en de merkhouder stuurt u een sommatie wegens merkinbreuk, dan heeft u een probleem, ook al wist u van niets. U schikt met de merkhouder tegen een fors bedrag. In hoeverre kunt u dat bedrag afwentelen op uw leverancier van wie u die namaak had gekocht?

 

Inhoudsopgave

Ik heb zonder het te weten namaak gekocht: wat kost dat?

Casus: namaakhorloges

Te snel geschikt?

Geen paper trail

Conclusie: vraag paper trail en stel redelijke termijn

Lees-verder-tips

Casus: namaakhorloges

Voor die vraag stond een Nederlandse webshop (Westwing) die Daniel Wellington-horloges had gekocht van het Poolse Perfect Wave. Daniel Wellington klopte aan bij Westwing. Die horloges waren vals volgens Daniel Wellington. Westwing wist van niets en wilde graag schikken met de merkhouder. Westwing droeg haar omzet op de horloges af aan Daniel Wellington en betaalde de advocaatkosten van de merkhouder. Samen was dat achttienduizend euro. Dat bedrag wilde Westwing ontvangen van Perfect Wave. Daarnaast wilde Westwing de koopprijs terug die ze aan Perfect Wave had betaald.

Te snel geschikt?

Westwing startte een procedure om een en ander van Perfect Wave vergoed te krijgen. Perfect Wave vond dat Westwing veel te snel geschikt had (‘eigen schuld’). De horloges waren namelijk niet vals volgens Perfect Wave. Perfect Wave gaf aan dat er in Polen nog werd geprocedeerd in hoger beroep. De rechter veegde het verweer van Perfect Wave van tafel.

Geen paper trail

De belangrijkste reden dat de rechter het verweer van de leverancier afwees? Perfect Wave had geen ‘paper trail’ laten zien. Dat is een keten van documenten van leverancier tot leverancier zodat uiteindelijk kan worden aangetoond dat de horloges ‘legaal’ zijn. Die paper trail was er niet in de procedure, dus was die ook niet voorhanden geweest ten tijde van de schikking. Er was dus terecht geschikt. De rechter wees dus de ontbinding van de koop toe. Dat houdt gewoonlijk in: geld terug versus horloges terug. Omdat valse horloges niet mogen worden teruggegeven en de waarde van de horloges voor Westwing nul was, kreeg Westwing al het betaalde terug en moest Perfect Wave de achttienduizend euro schikkingskosten betalen.

Conclusie: vraag paper trail en stel redelijke termijn

Dus, heeft uw leverancier producten aan u geleverd die mogelijk inbreuk maken, terwijl u van niets wist? Stel dan een redelijke termijn om met bewijs te komen dat de produkten ‘legaal’ zijn. Komt dat bewijs niet binnen die termijn, dan kunt u de rekening van uw schikking met de rechthebbende bij uw leverancier neerleggen. U hoeft de koopprijs dan ook niet te betalen. Wij kunnen u bij een en ander helpen.

11 november 2019

Jan Smolders

Lees-verder-tips

Zijn wij de beste advocaat namaakkwesties in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in namaakkwesties. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01