Is inschrijven van handelsnaam in KvK genoeg voor bescherming?

Q: Iemand gebruikt mijn handelsnaam op zijn website, terwijl die ik al eerder bedacht heb. Ik kan dat bewijzen, want ik heb die handelsnaam al vorig jaar ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Maar nu hoor ik dat dat niet voldoende is om die ander aan te schrijven wegens inbreuk op mijn handelsnaam. Klopt dat?

 

A: Ja, dat klopt. Tenminste, als je de handelsnaam inderdaad alleen ingeschreven hebt in het Handelsregister van de KvK en hem verder niet actief gebruikt. Veel mensen denken ten onrechte dat door een handelsnaam in het Handelsregister te registreren, ze er de rechthebbende van worden. Maar zo werkt dat niet. Het Handelsregister registreert alleen maar, je ontleent er geen rechten aan. Wil je de rechthebbende van een handelsnaam zijn, dan moet je de handelsnaam ook actief gebruiken: op je website, in je pr, op facturen, enzovoort. Er is dus geen registratiepunt. De rechten op een handelsnaam krijg je simpelweg door de handelsnaam te gebruiken. Als je iemand aanspreekt op het gebruik van jouw handelsnaam, dan maakt het dus juridisch gezien niet uit  of die handelsnaam is ingeschreven in het handelsregister; het gaat er om dat je kunt aantonen dat je de handelsnaam werkelijk gebruikt.


Lees-verder-tips

  • 18 februari 2019: Aan de hand van een geschil tussen twee dierenklinieken geeft onze Jan Smolders tips over wat te doen als je handelsnaam of domeinnaam wel erg veel lijkt op die van een ander. Deze column verscheen eerder op webdesign.nl

Yvonne Vetjens, 28 juli 2020

Twitter / Linkedin

Zijn wij de beste advocaat handelsnaamrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in handelsnaamrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01