Uitspraak hoger beroep Erfgoed Leiden/Voet: vier euro is een redelijk bedrag voor oude archieffoto die online wordt geplaatst

 

Vier euro is een redelijk bedrag voor oude archieffoto die online wordt geplaatst. Kunsthistorica/beeldend kunstenares/juriste Yvonne Vetjens legt uit.

Een paar jaar lang speelde tussen Uitgeverij Voet en Erfgoed Leiden een rechtszaak rondom auteursrecht waarin eindelijk uitspraak is gedaan door het gerechtshof. Erfgoedinstellingen en andere archieven hebben eindelijk zekerheid over de vraag: wat is een redelijke prijs voor een oude archieffoto?

Recap: Voet/Erfgoed Leiden

Wat gebeurde er? In 1982 kwam Voet met fotograaf Roovers overeen dat Roovers auteursrecht op zijn foto’s overdroeg aan Voet. In 2016 sommeerde de advocaat van Voet Erfgoed Leiden om vijfentwintig door Roovers gemaakte foto’s te verwijderen uit haar online te raadplegen digitale beeldbank. Erfgoed Leiden verwijderde de foto’s, maar wilde het door Voet gevorderde bedrag van €112,50 per foto niet betalen. Dit leidde uiteindelijk tot een rechtszaak. De kantonrechter bevestigde in 2018 dat er auteursrechtinbreuk was gemaakt en oordeelde dat Erfgoed Leiden €75,00 per foto moest betalen. Erfgoed Leiden ging in hoger beroep.

Archieven met de handen in het haar

In dat hoger beroep heeft het hof vorige maand uitspraak gedaan. Een uitspraak waar veel erfgoedinstellingen en andere archieven op zaten te wachten. Vanwege de uitspraak uit 2018 hadden veel archieven uit voorzorg (grote delen van) hun collecties offline gehaald. Het vonnis uit 2018 beschermde weliswaar de rechthebbende op het auteursrecht (en terecht), maar had tot gevolg dat een gehele sector haar werk niet meer goed kon uitvoeren, namelijk het beheren van collecties en informeren van publiek in ons digitale tijdperk.

Redelijke prijs voor een foto

Het arrest van afgelopen mei heeft die pijn verzacht, maar ook weer nieuwe belemmeringen voor erfgoedinstellingen opgeworpen. Er werd tijdens het hoger beroep gekeken naar de leeftijd van de foto’s en afspraken die eerder rondom het auteursrecht waren gemaakt – dit heeft namelijk gevolgen voor wat er vandaag de dag wél en niet met deze foto’s mag worden gedaan. Dat betreft onder meer de nieuwe belemmeringen,iets waar ik in een latere column verder op in zal gaan. De verzachting van de pijn is dat het hof uiteindelijk oordeelde: vier euro per foto. Let wel, het gaat hier om oude archieffoto’s die digitaal beschikbaar worden gesteld. In andere situaties kunnen weer andere prijzen worden gerekend en daar zit dus overduidelijk nog een risico. Maar archieven kunnen voor nu weer enigszins adem halen, maar het risico dat ik in de vorige zin benoemde, blijft!

Lees-verder-tips:

  • 12 mei 2020: Mag iemand een foto van internet gebruiken? Wanneer zit er auteursrecht op een foto? Mag iemand een foto embedden? Wanneer heeft iemand citaatrecht bij een foto? Wat moet de fotogebruiker betalen als hij een foto onjuist heeft gebruikt? Onze Hub Dohmen geeft antwoord op deze veelgestelde vragen over online fotogebruik en auteursrecht.
  • 31 maart 2020: Krijg je als fotograaf òf gebruiker van een foto te maken met inbreuk op auteursrecht? Pak dan deze checklistvan onze Jan Smolders er even bij.
  • 28 juli 2017: Bescherming van wie op foto wordt afgebeeld. Geportretteerde geen auteursrecht op foto, maar via portretrecht auteurswet toch bescherming. Column van onze specialist, jurist/kunstenaar/kunsthistorica Yvonne Vetjens voor Kunstenaar Magazine.
  • 8 augustus 2018: Voet/Erfgoed Leiden - auteursrecht en digitalisering:Yvonne Vetjens geeft een overzicht van de problemen en mogelijke oplossingen in dit artikel voor Archievenblad.
  • Algemene informatie over auteursrecht.

Yvonne Vetjens, 12 juni 2020

Twitter / Linkedin 

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01