Auteursrecht foto: interview door Emerce

foto-auteursrecht-copyright-kosten-schadevordering-emerce-interview-advocaat

Ondernemers hebben het er maar druk mee: bestookt worden met auteursrechtclaims over gekopieerde foto’s. Jan Libbenga van Emerce interviewde daarover onze Hub Dohmen, met meer dan dertig jaar ervaring hierin:

 

Inhoudsopgave

Interview
Lokfoto’s? Businessmodel?
FotoAnoniemtarieven onbruikbaar
Fotograaf moet ook leven – maar wel faire afwikkeling a.u.b.
Lees-verder-tips

Interview

“Hub Dohmen van Dohmen Advocaten in Tilburg schrijft namens gedupeerde bedrijven wekelijks verweerschriften, niet alleen aan Permission Machine, maar ook aan andere claimbureaus. In een enkel geval kreeg Dohmen een claim van tafel omdat de foto niet origineel genoeg was voor auteursrecht. De gedaagde partijen waren vervolgens traag met met het betalen van advocaatkosten, ze lieten het aankomen op incasso- en executiemaatregelen. “Je ziet steeds vaker foto’s waarvan je je serieus kunt afvragen of ze nog tot het artistieke domein gerekend kunnen worden, jammer genoeg wordt de discussie daarover nog niet echt gevoerd in de rechtbank.”

Dohmen vindt overigens wel dat ondernemers en particulieren de hand ook in eigen boezem mogen steken: “Het besef dat foto’s die je op internet aantreft niet gratis mogen worden overgenomen, tenzij je daarvoor expliciete toestemming hebt, ontbreekt nogal eens.”.

Lokfoto’s? Businessmodel?

Uit het artikel van Emerce blijkt dat veel ondernemingen en organisaties niet vrolijk worden van ANP/Permission Machine en anderen. Nu.nl spreekt van ‘oplichting’ en ook de KRO doet een duit in het zakje door het over ‘sjoemelen’ te hebben. Emerce zelf werd ook ‘belaagd’.

Of er daadwerkelijk sprake is van een businessmodel, ofwel van ‘lokfoto’s’? Dan zou je jaarcijfers moeten hebben met enerzijds inkomsten uit vrijwillige licentie en anderzijds inkomsten uit sommatie. Die heb ik niet, dus zal ik me van dat oordeel onthouden.

FotoAnoniemtarieven onbruikbaar

Feit blijft wel dat vaak wordt gezwaaid met FotoAnoniemtarieven, die de waarde die stockfotobureaus als https://nl.123rf.com/ aan dit soort foto’s toekennen zwaar overstijgen.

Fotograaf moet ook leven – maar wel faire afwikkeling a.u.b.

Wij zijn overigens van mening dat een gebruiker keurig hoort te betalen voor een foto, als die beschermd is. Waar een auteursrecht is, is er ook een rechthebbende. Die fotograaf kan niet leven van complimenten alleen. Dus als iemand ‘gepakt’ wordt, heeft hij de plicht om de schade betalen. Én – zoals Hub Dohmen altijd zegt - fairness geldt naar twee kanten. De inbreukmaker heeft ook rechten: het recht op een faire schadebegroting en een faire schadeafwikkeling.


Auteursrecht boete? Wij helpen!

Klik hier voor ons aanbod


Lees-verder-tips


9 december 2019, J. (Jan) Smolders, advocaat
twitter: http://twitter.com/Jan_Smolders
linkedin: http://nl.linkedin.com/in/jansmolders

 

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01