Geldt er auteursrecht voor productbeschrijvingen?

dmca-klacht google produkcomschrijving copyright auteursrecht
advocaat

Q: Een ‘onafhankelijke wederverkoper’ van onze machines kopieert produktomschrijvingen van onze site. Daar hebben we flink voor betaald aan een copywriter, ook omdat we hebben geregeld dat wij het auteursrecht op die teksten van hem krijgen. De wederverkoper wil de teksten niet verwijderen. We hebben geen zin in een rechtszaak. Kunnen we bijvoorbeeld niet de provider aanspreken waar zijn website draait, of iets anders?

 

A: Supersnel en kosteloos is een DMCA-klacht bij Google . Dan wordt de website van de ander onvindbaar in Google. Als de ander protesteert krijgt u twee weken van Google om de ander te dagvaarden (of tot een akkoord te komen natuurlijk). Laat u die twee weken ongebruikt, dan wordt de site weer vindbaar. Let op dat u zo'n DMCA-klacht alleen indient als u er vrijwel zeker van bent dat een rechter zou oordelen dat er auteursrecht op de teksten rust. In een recente rechtszaak bleek: ook op productteksten kan auteursrecht rusten. Ik ga er van uit dat uw copywriter zijn creativiteit heeft gebruikt om de wervingskracht zo groot mogelijk te maken en het niet heeft gelaten bij kale specificaties. Dan is de kans groot dat een rechter dat ook ziet en dus auteursrecht aan de teksten toekent. Er is een - wat mij betreft kleine - kans dat de ànder zo brutaal is en een procedure start omdat hij vindt dat de teksten van uw copywriter helemaal niet creatief zijn. Als de rechter hem daarin gelijk geeft, heeft u een vervelender probleem. U moet dan - uitzonderingen daargelaten - de schade betalen die is veroorzaakt door uw DMCA-klacht. Nou zal die schade ook wel meevallen ...


Lees-verder-tips:

9 september 2018: Op zuivere productfoto's zit geen auteursrecht, maar hoe zit dat met een 'gewone', simpele foto? De adviseur van het Europese Hof weidde hier over uit. Column van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.6 juli 2017: Wie deze tekst vertaalt wordt aangeklaagd. Over een groep ondertitelaars voor het illegale filmcircuit die BREIN voor de rechter sleurde wegens juridische stalking. Column van onze Hub Dohmen voor Dutchcowboys.

15 februari 2017: website met handelsnaam concurrent in tekst en domeinnaam: mag het wel of niet? Column van onze Jan Smolders voor webdesign.nl.

29 augustus 2016. Q: Ik wil het merk van mijn concurrent als Google AdWord gebruiken. Ik heb gehoord dat je dan wel je eigen handelsnaam moet noemen in de advertentie en dat het dan mag. Klopt dat? Antwoord op Adword-vraag.

Algemene informatie over auteursrecht.


Hub Dohmen, 3 maart 2020
Deze Q&A verscheen eerder op de website van Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01