Onze auteursrechtspecialist Hub Dohmen in Digifoto PRO

digifoto pro fotograaf social media facebook auteursrecht foto

In onze advocatenpraktijk krijgen we aan de lopende band vragen rondom foto’s, social media en auteursrecht (oftewel copyright). Ondernemers, waaronder, fotografen krijgen dan ook veel te maken met beeldrecht en aanverwante zaken zoals portretrecht. Onze Hub Dohmen werd voor het decembernummer van Digifoto PRO over auteursrecht geïnterviewd door Dré de Man. Zo bleek al eerder uit een vonnis in een zaak die wij deden dat er niet altijd auteursrecht op een afbeelding rust. Er gaan ook hoaxes rond met betrekking tot de vraag wanneer er inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht. Hub Dohmen:

“Een van die hoaxes is, dat wanneer er niets bij staat, je die  foto mag gebruiken. Het is juist andersom; wanneer er niets bij staat, mag je ervanuit gaan dat je hem niet mag gebruiken.”

Bij Facebook kunnen ze er ook wat van qua bedenken van vage regels die hen gebruiksrechten zouden geven op auteursrechtelijk beschermd werk. Kan dat zomaar?

Facebook eigent zich allerlei rechten toe in de algemene voorwaarden, dat is een licentie, die zo onduidelijk is dat je zou kunnen zeggen dat Facebook het ook buiten het platform mag gebruiken, mag verspreiden. Dat betekent juridisch dat het denkbaar is dat Facebook zich daarop beroept […] Ik denk dat Facebook het uiteindelijk niet zal redden, want wanneer een bepaling in de algemene voorwaarden onduidelijk zijn [is, Dohmen advocaten], zal de rechter die uitleggen in het nadeel van de opsteller van die algemene voorwaarden. Maar er is discussie over mogelijk.”

En in die zin geeft Hub nog een belangrijke tip mee voor fotografen: bedenk wat je online op social media (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat…) wilt delen. Het is immers vaak onduidelijk welke rechten je aan die platforms geeft, waardoor zij opeens dingen kunnen doen met je foto’s die je niet had voorzien…


Lees-verder-tips:

9 december 2019: Jan Libbenga van Emerce interviewde onze Hub Dohmen over auteursrecht op foto's en wat een redelijke betaling is bij inbreuk. Jan Smolders gaat op het interview in.

27 maart 2019: Worden fotografen te veel aan banden gelegd door Ariana Grande tijdens haar Sweetener-tour? Column van onze Hub Dohmen waarin hij uitleg geeft over auteursrecht en portretrecht.

12 februari 2019: Enkele weken geleden verscheen in het programma Radar van AVROTROS een item over foto's en auteursrechtinbreuk. Onze Hub Dohmen heeft hier achter de schermen aan meegwerkt. Naar aanleiding van de uitzending schreef hij deze uitgebreide column over inbreuk op auteursrecht, hoogte van kosten en wanneer er überhaupt sprake is van auteursrecht.

9 september 2018: Op zuivere productfoto's zit geen auteursrecht, maar hoe zit dat met een 'gewone', simpele foto? De adviseur van het Europese Hof weidde hier over uit. Column van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.

Algemene informatie over auteursrecht.


Dohmen advocaten, 14 februari 2020

U kunt het gehele artikel met het interview lezen in het decembernummer van Digifoto PRO.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01