Cool Cat is failliet

Wat betekent dat voor het merk Cool Cat?

Let op: waar breng je je merk/model/auteursrecht/patent onder? Hoe werkt dat bij faillissement?

Faillissement

Slecht nieuws voor fashionista’s onder ons: Cool Cat is failliet. De opwarming van het klimaat speelt nu schijnbaar zelfs de modebranche parten, want Cool Cat noemt als voornaamste reden de hete zomer van vorige jaar en afgelopen zachte winter. Het ging echter al langer niet lekker met het bedrijf. Ondernemer Ronald Kahn heeft het faillissement zelf aangevraagd en dit is op 19 maart 2019 uitgesproken. Het faillissement geldt overigens alleen voor de winkels in Nederland – in het buitenland zullen de vestigingen gewoon geopend blijven.

Merkrecht

Wat betekent dat voor het merk Cool Cat? Gaat dat ook mee in het faillissement? Enig speurwerk levert op dat het merk Cool Cat in Cool Cat Fashion BV is ondergebracht. Dat is een van de twee vennootschappen waarvoor Kahn faillissement heeft aangevraagd: Cool Cat Fashion BV en Cool Cat Nederland BV. Tijdens een faillissement beheert een curator het hele vermogen van een bedrijf. De curator maakt dat vermogen zoveel mogelijk te gelde (bijvoorbeeld door verkoop) om zo de schulden van de failliet te kunnen betalen. Een merkrecht behoort tot het vermogen van een bedrijf en dat kan dus door de curator verkocht worden.

Realiseer je dus als ondernemer dat het belangrijk is om een bewuste keuze te maken waar je je intellectuele eigendom onderbrengt. Zo heb je wellicht auteursrecht op diverse creaties of op design. Denk ook aan modelrechten op creaties, producten, ontwerpen of design, die zelfs automatisch kunnen ontstaan, dus zelfs zonder dat je daar iets voor hebt gedaan! Wellicht heb je zelfs een octrooi of patent (dat is hetzelfde!). Niet op de laatste plaats natuurlijk: je merken. Vraag je serieus af of je die belangrijke bedrijfsbezittingen in je werkmaatschappij wilt hebben!?

Gebruik

Zal Cool Cat populair genoeg blijken om gekocht en weer gebruikt te worden? Daar gaan we in de nabije toekomst vast meer van horen. Bepaald niet ondenkbaar is dat Kahn Cool Cat doorstart. Niet voor niets blijven de winkels voorlopig open. Ondertussen blijft het merk overigens onverminderd van kracht. Het voornaamste verschil is dat, mocht er tijdens het faillissement inbreuk op het merk gemaakt worden, de curator ingrijpt en niet het (failliete) bedrijf. En in de toekomst mag de nieuwe merkhouder dat stokje overnemen.


Lees-verder-tips

  • 4 maart 2019: Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in merkenland en krijg meteen wat tips mee. Column van onze Hub Dohmen.
  • 23 november 2018: Naast de rechter is er nu een nieuwe weg om een merk nietig te laten verklaren. Een korte uitleg van onze Hub Dohmen.
  • Algemene info over merkenrecht 

21 maart 2019, Yvonne Vetjens

Twitter / Linkedin

Zijn wij de beste advocaat merkenrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in merkenrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987..


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01