Blog

2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2007-2013
 • 25 januari 2022: In het najaar van 2021 werd onze Hub Dohmen geïnterviewd door studenten van juridische hogeschool Fontys. In een korte film van het interview, dat we met toestemming van de studenten plaatsen, vertelt Hub kort over zijn carrière en geeft hij tips voor aanstormende juridische talenten.
 • 24 november 2021: Wil je intellectueel eigendom kopen van een curator? Vraag je dan af of dat wel kan; welke afspraken waren er al voor het faillissement? Onze Hub Dohmen kan je hierbij helpen.
 • 19 november 2021: De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over het Picnic-filmpje met de look-alike van Max Verstappen. Korte update van onze Jan Smolders.
 • 17 november 2021: Onze Yvonne Vetjens gaf op 8 november een geslaagde workshop filmauteursrecht voor Studio Nova in Tilburg. Een kort verslag.
 • 11 november 2021: Eerder deze maand werd de uitspraak in het hoger beroep gepubliceerd: snackbar Wendy’s uit Goes mag gewoon Wendy’s blijven heten! Wat de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s daar ook van vindt. Korte update door onze Jan Smolders over deze opmerkelijke merkenzaak.
 • 1 november 2021: Een samenwerking tussen Digitale Nazorg en hoster 4 Bis Innovations loopt mis. Resultaat: gegijzelde domeinnaam en e-mail. Hoe voorkom je deze ellende? Column van onze Jan Smolders voor Dutch Cowboys.
 • 29 oktober 2021: Aankondiging: op 8 november 2021 geeft onze Yvonne Vetjens een exclusieve workshop over auteursrecht voor een kleine groep filmmakers! Deze workshop wordt georganiseerd door Studio Nova in Tilburg.
 • 27 oktober 2021: Als je een kleur als merk wilt monopoliseren kan dat, maar je moet er wel iets voor doen en het is kostbaar. Lees over het voorbeeld van de gele Kärcher hogedrukreiniger in deze column van onze Jan Smolders.
 • 21 oktober 2021: Toen de samenwerking tussen Indomedia en Mimm rondom het tijdschrift Pindah eindigde, ontstond er onenigheid. Wie bezit het merk Pindah? Het werd een rechtszaak. Onze Hub Dohmen vertelt erover en geeft meteen een tip mee voor het deponeren van een merk.
 • 18 oktober 2021: Ontwerpen op bestelling: wie heeft het auteursrecht? Dat is in ieder geval afhankelijk van de vraag wie produceert wie produceert. Meer uitleg in deze column van onze Jan Smolders.
 • 12 oktober 2021: Kunstenares Karin Bruers kwam er via een rechtszaak achter dat je niet zomaar auteursrechtinbreuk kunt claimen als iemand iets maakt wat op jouw werk lijkt. Wat doe jij als je vindt dat iemand jouw werk nadoet: meteen aanspreken op auteursrechtinbreuk of toch even een specialist laten kijken naar wat er precies aan de hand is en wat je rechten zijn? Onze Hub Dohmen legt uit wat je het beste kan doen.
 • 4 oktober 2021: Merkkapers deponeren merken niet met als doel om het merk te gebruiken maar om te speculeren en om achter andere gebruikers aan te gaan. Wat is daar tegen te doen? Onze Jan Smolders legt het aan de hand van voorbeeldzaak EBB/Samsung uit in deze column voor Emerce.
 • 30 september 2021: Een ander gebruikt ongevraagd jouw intellectuele eigendom op internet, maar je kan niet achterhalen wie de schuldige is. Wat doe je dan? En wat kan een registrar doen? Column van onze Jan Smolders voor Frankwatching.
 • 29 september 2021: De scheerapparatenoorlog tussen Philips en Lidl woedt voort. Onze Hub Dohmen geeft aan de hand van deze rechtszaak auteursrecht-tips om als maker van producten rekening mee te houden.
 • 28 september 2021: Op 25 september gaf onze Yvonne Vetjens drie geslaagde sessies over auteursrecht tijdens de Urban Entrepreneur Day in Eindhoven. De jonge kunstenaars kwamen met veel vragen en er ontstonden levendige discussies. Lees hier een kort verslag.
 • 24 september 2021: 25 september 2021 Urban Entrepreneur Day in Eindhoven! Doe mee aan de auteursrechtsessie verzorgd door onze Yvonne Vetjens.
 • 23 september 2021: Wil je een bepaald woord als merk gebruiken, en kom je tot de ontdekking dat dit woord of iets dat er op lijkt al als merk is geregistreerd? Dat hoeft niet meteen het einde te betekenen. Want gebruikt de concurrent het woord eigenlijk wel? Column van onze Jan Smolders.
 • 21 september 2021: Concurrenten maken zich nog wel eens schuldig aan zaken als niet voldoen aan veiligheidseisen, onterechte CE-markeringen en misleidende of onjuiste vergelijkende reclame. Wat kun je doen tegen deze oneerlijke concurrentie? Onze Hub Dohmen geeft tips in deze column voor Dutch Cowboys.
 • 17 september 2021: Hoe krijg je zeker handelsnaamproblemen bij overname van een ‘eenmanszaak’? En hoe voorkom je ze?? Column van onze Jan Smolders.
 • 14 september 2021: Waar draait het om als er beweerdelijke inbreuk op een beschrijvende handelsnaam zou zijn? Verwarringsgevaar. Ga dus op zoek naar verwarde personen? Artikel van onze Hub Dohmen met daarin enkele voorbeelden van rechtszaken die om beschrijvende handelsnamen draaien.
 • 27 augustus 2021: Als een merk een soortnaam is geworden, biedt dat kansen voor de concurrent en risico's voor de merkhouder. Lees in Jacuzzi's, Center Parcs en doorhaling soortnamen als merk welke dat zijn. Artikel van onze Jan Smolders.
 • 13 augustus 2021: Mag de koper van jouw kunstwerk daarmee doen wat hij wil? Welke rechten heb jij nog als maker en auteursrechthebbende? Column van onze Yvonne Vetjens voor Kunstenaar Magazine.
 • 9 augustus 2021: Als er sprake is van mogelijke auteursrechtinbreuk is het altijd handig om te checken of er eigenlijk wel sprake is van auteursrecht. Een langlopende rechtszaak tussen Rubik (van Rubiks kubus) en Becks ging voor een deel precies daarover: rust er eigenlijk wel auteursrecht op de Rubiks kubus? Onze Yvonne Vetjens beschrijft de discussie en argumenten.
 • 4 augustus 2021: Preventief screenen van online advertising op merkinbreuk: no-go tenzij de screener ‘tindert’. Aan de hand van een rechtszaak tussen Tommy Hilfiger en Facebook legt onze Hub Dohmen in deze column voor Emerce uit waarom dat zo is.
 • 3 augustus 2021: Overstappen van websitebouwer kan problemen met auteursrecht opleveren als je geen goede afspraken maakt! Onze Jan Smolders omschrijft dit in zijn column voor webdesign.nl met een voorbeeld van een rechtszaak tussen Vendic en meubelplaats.nl.
 • 30 juli 2021: Open deur maar toch... maak goede afspraken over intellectueel eigendom als je gaat samenwerken! Dat voorkomt een hoop (mogelijke) problemen. Onze Jan Smolders beschrijft in deze column voor webdesign.nl hoe een auteursrechtdiscussie bij een samenwerking voor een website en Facebookpagina uiteindelijk voor de rechtbank komt.
 • 6 juli 2021: Onze Jan Smolders raadt je aan om bij problemen met embedders eerst naar je webdesigner/webdeveloper/systeembeheerder te gaan in plaats van naar een advocaat (dat laatste kan altijd nog). Lees in zijn column voor Dutch Cowboys meteen meer over nieuwe aanvullingen op regels rondom embedden.
 • 1 juli 2021: vorige week was er weer een nieuwe episode in de neverending story tussen enkele uitgeverijen en Snappet. De adviseur van de Hoge raad kwam met een lijvig advies van 74 bladzijden over auteursrecht op onderwijsmateriaal. Onder meer over de vragen wanneer er auteursrecht op iets rust en hoe groot die bescherming dan is. Die vragen kwamen ook aan de orde in het gastcollege van onze Jan Smolders op 18 mei 2021, waarvan hier alsnog de video van de powerpointpresentatie.
 • 21 juni 2021: Hoewel lang iets anders is gezegd, heeft de Hoge Raad in de zaak DOC/Dairy Partners dit voorjaar bepaald dat bij handelsnaam inbreuk op een beschrijvende handelsnaam verwarringsgevaar het enige criterium was, is en blijft. Korte uitleg van onze Yvonne Vetjens.
 • 7 juni 2021: Wie is er aansprakelijk bij een ongeval met een 3d-geprint onderdeel? In een column voor Mechatronica+Machinebouw magazine schrijft onze Hub Dohmen waar je aan moet denken.
 • 11 mei 2021: Moet je wel of niet betalen voor het afspelen van muziek of een film in een groep? Dat hangt af van of het om een 'mededeling aan een publiek' gaat. Onze Yvonne Vetjens legt uit aan de hand van een uitspraak van het hof.
 • 23 april 2021: Op 18 mei 2021 geeft onze Jan Smolders een gastcollege voor HBO-studenten die de Minor Bedrijf en recht aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys doen. Lees hier meer over wat dat allemaal inhoudt.
 • 20 april 2021: Op 25 mei 2021 zal onze Hub Dohmen tijdens de online iBrainstorm van iTanks vertellen over data en eigenaarschap. Meld je aan!
 • 31 maart 2021: Eerder schreef onze Hub Dohmen al hoe je een merk van een ander mag gebruik als je product compatible is met dat van de merkhouders. In de colummn voor Engineers Online schrijft hij wanneer iets compatible/compatibel is.
 • 25 maart 2021: U zet een nieuw product op de markt en krijgt een brief van iemand die eerder eenzelfde idee liet zien aan u. U had toen al hetzelfde idee dat u nu dus hebt uitgewerkt in het product, maar wat moet u nu met deze claim? Onze Hub Dohmen geeft antwoord in deze Q&A voor Engineers Online.
 • 4 maart 2021: Hoe beoordeelt u of de grens van merkinbreuk is overschreden bij het maken van een compatible onderdeel? Column van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.
 • 2 maart 2021: Kan een exclusieve licentienemer na afloop licentie zijn merk dat hij op het betreffende product registreerde gebruiken voor een ander apparaat? Korte Q&A van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.
 • 17 februari 2021: Hoe bespaart u tijd en kosten als u auteursrechtinbreuk op uw website door de concurrent zo snel en efficiënt mogelijk wilt aanpakken? Column van onze Hub Dohmen voor Emerce.
 • 10 februari 2021: Kunstenaars maken regelmatig samen kunstwerken. Houd je wel rekening met wie het auteursrecht op een werk heeft? Wellicht is er sprake van gemeenschappelijk auteursrecht. Artikel van onze Yvonne Vetjens voor Kunstenaar Magazine.
 • 3 februari 2021: Een ex-klant sleutelt ongevraagd aan onze software/hardware. Is dat auteursrechtinbreuk of toegestaan onderhoud? Onze Hub Dohmen beantwoordt deze vraag in een Q&A voor Engineers Online.
 • 5 januari 2021: Vraag/betaal je wel de juiste prijs voor een geoctroieerd product? Je mag een octrooi waarvan je weet of hoort te weten dat het waardeloos is niet zomaar tegen de concurrentie inzetten. Column van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.
2019  2018  2017  2016  2015  2014  2007-2013

 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01