Beschrijvende handelsnamen toch beschermd

Handelsnamen en handelsnaamrecht

Iedereen die een onderneming heeft, gebruikt een of meer handelsnamen. Met die namen kunnen klanten een ondernemer vinden en kan hij zich herkenbaar maken, oftewel onderscheidend van zijn concurrenten. Handelsnamen worden beschermd door handelsnaamrecht. Daarbij geldt: hoe onderscheidender een handelsnaam, hoe beter iemand beschermd is. Er moet ook naar de omstandigheden gekeken worden als er sprake is van inbreuk: bevinden de partijen zich in dezelfde markt en waar bevinden de partijen zich – kortom: hoe groot is de kans op verwarring?

Beschrijvende handelsnamen en verwarringsgevaar

In het verleden vonden lagere rechters verwarringsgevaar tussen twee beschrijvende handelsnamen onvoldoende om de nieuwkomer het gebruik van die handelsnaam te verbieden. Ze keken dan of er ‘bijkomende omstandigheden’ waren, oftewel: onder andere intenties en verleden van de nieuwkomer telden mee. Als je kledingwebshop “mooie kleding” heet, is er een grote kans dat er nog een kledingwebshop is die ook zo heet.  In de zaak DOC/Dairy Partners heeft de Hoge Raad dit voorjaar bepaald dat verwarringsgevaar het enige criterium was, is en blijft, óók als het gaat om beschrijvende handelsnamen. Verleden en intenties spelen dus niet mee voor de vraag of sprake is van handelsnaaminbreuk.

Realiseer je wel dat nu de beschermingsomvang van een beschrijvende handelsnaam erg klein is, kleine verschillen al voldoende zijn om de ene onderneming van de andere te doen onderscheiden. Dan is er geen verwarringsgevaar. En dan is er ook geen handelsnaaminbreuk. Ondernemers moeten dus nog steeds overwegen hoeveel zin het heeft om iemand voor de rechter te slepen wegens handelsnaaminbreuk, als hun handelsnaam niet onderscheidend is. De Hoge Raad oordeelde wel dat ook als de intentie geen factor is bij handelsnaaminbreuk, intentie nog steeds meespeelt bij de algemene vraag of iets ‘onrechtmatig’ is. Dat is juridische taal voor ‘hoort niet’. Met een domeinnaam bewust dicht tegen de handelsnaam van een ander aan kruipen noemde de Hoge Raad als voorbeeld. Om op die manier klanten te misleiden en weg te lokken. Geen handelsnaaminbreuk, maar toch verboden.

Vragen over je handelsnaam?

Twijfel je of jouw handelsnaam beschermend genoeg is? Of heb je een discussie over handelsnaaminbreuk? Neem contact op met ons via ons gratis spreekuur.


 

 Lees-verder-tips:

  • 28 juli 2020: Kun je je handelsnaam beschermen door deze in de KvK in te schrijven? Korte q&a van onze Yvonne Vetjens.
  • 13 juli 2020: Als je van zoetigheid houd zit je goed met deze column. Als je een ondernemer bent met vragen over namaak ook. Aan de hand van Oreo en Kit Kat legt onze Jan Smolders uit wanneer een product wel of niet mag worden nagemaakt. Deze column verscheen eerder op de website van Emerce.
  • 18 februari 2019: Aan de hand van een geschil tussen twee dierenklinieken geeft onze Jan Smolders tips over wat te doen als je handelsnaam of domeinnaam wel erg veel lijkt op die van een ander. Deze column verscheen eerder op webdesign.nl
  •  Algemene informatie over handelsnaamrecht.

Yvonne Vetjes, 21 juni 2021.

 

 

Zijn wij de beste advocaat handelsnaamrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in handelsnaamrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01