Is een mondelinge geheimhoudingsovereenkomst voldoende?

geheimhouding

Q: Ik las in uw column over bedrijfsgeheimen dat je je daar niet op kan beroepen als je geen redelijke maatregelen hebt genomen om ze geheim te houden. U raadt aan om geheimhoudingsovereenkomsten te sluiten met elke derde aan wie ik mijn geheimen laat zien. Kan zo’n geheimhoudingsovereenkomst ook mondeling?

 

 A: Dat zou ik toch echt op schrift willen zien. Onlangs speelde er in een rechtszaak tussen twee concurrenten het volgende. Een ondernemer wilde eenzelfde product als de concurrent in de markt zetten. De ondernemer meende dat hij een licentie van de ander nodig had en ging dus onderhandelen. Na de mondelinge afspraak dat een en ander geheim moest blijven kreeg de ondernemer informatie toegestuurd die volgens de concurrent geheim was en handelswaarde vertegenwoordigde. De advocaten van de ondernemer kwamen vervolgens tot het oordeel dat er geen sprake was van een intellectueel eigendomsrecht. Dus was er geen licentie nodig. De ondernemer brak de onderhandelingen af en maakte gebruik van de informatie. De rechter vond dat tussen twee concurrenten een mondelinge geheimhoudingsovereenkomst absoluut onvoldoende was. Dus gold de informatie niet als bedrijfsgeheim en kon deze informatie gewoon worden gebruikt door de ondernemer.


Lees-verder-tips:

  • 1 november 2018: Mag mijn ex-werknemer onze machines namaken? Onze Hub Dohmen geeft antwoord op deze vraag inzake geheimhouding. Deze Q&A verscheen eerder op engineersonline.nl.
  • 18 oktober 2018: Veel tech-bedrijven weten niet hoe de regeling van bedrijfsgeheimen in elkaar zit, wat tot grote brokken kan leiden. Onze Hub Dohmen laat een juridisch licht schijnen over bedrijfsgeheimen in deze column voor engineersonline.nl.
  • 22 augustus 2016. Q: Ik ben zelfstandig industrieel ontwerper en heb enkele nieuwe, interessante ontwerpen. Ik ben aan het polsen bij een fabrikant of hij geïnteresseerd is in een samenwerking. Die wil echter eerst meer informatie. Hoe voorkom ik nu dat de ander mijn ontwerpen bekijkt en ze vervolgens zonder mij iets te betalen op de markt brengt? A: geheimhoudingsverklaring/Non Disclosure Agreement (NDA).

29 november 2018, Hub Dohmen

Deze Q&A verscheen eerder op engineersonline.nl

Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Zijn wij de beste advocaat intellectueel eigendom in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987..


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL8141.55.637.B.01