Avans en Dohmen advocaten:
robotisering en AI; juridische aspecten

Kansen en risico's robotisering

robots

Robotisering en Artificial Intelligence - AI - is hot; het gebruik van (Big) Data is daarvan niet los te denken. De voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. De kansen zijn inderdaad gigantisch; de risico's idem … Het is niet voor niets dat ik onlangs in de social media mijn eigen innerlijke tweestrijd - enthousiasme versus angst - beschreef naar aanleiding van een bericht dat een man in Amerika is aangeklaagd wegens fraude op grond van data die men aan zijn pacemaker heeft onttrokken:

Disruptief?

Aan alle kanten zie je dan ook aandacht, publicaties en ronkende verhalen over deze ontwikkelingen; de halleluja's en doemverhalen zijn niet van de lucht. Er zullen drie miljoen, nee, vijf miljoen banen verdwijnen, we zullen gaan daten met robots, robots nemen de wereld over, och, het zal zo'n vaart wel niet lopen, want ook de uitvinding van het buskruit was zogenoemd 'disruptief' enzovoort enzovoort. De SER gaat binnenkort komen met een robotiseringsadvies. Het comité voor wet- en regelgeving van het Europees Parlement kwam in januari met een lijst met aanbevelingen rondom kunstmatige intelligentie. Smart Robotics - het Brabantse uitzendbureau voor robots, een startup uit 2015 - wil met steun van de overheid en universiteiten een robotacademie opzetten, waar jaarlijks dertigduizend mensen worden opgeleid in de omgang met robots. En natuurlijk ben ik ervan overtuigd dat zij allen inspiratie opdeden uit het over AI en robotisering-interview met mij in december 2016 in het Wolters Kluwertijdschrift 'Verzekeringswereld' (hoor ik applaus?).

HBO-opleiding Avans hogeschool:
Advanced Business Creation

De toekomstige beslissers dienen voldoende kennis te hebben om beslissingen over innovatieve technologie weloverwogen te maken. Het is daarom dat Avans Hogeschool een dik compliment verdient dat zij daarvoor als eerste een HBO-opleiding heeft opgezet: Advanced Business Creation, een opleiding die zich richt op vernieuwend ondernemen. Ik ben er trots op dat mijn gastcollege van dinsdag 21 februari 2016 over ' Juridische aspecten rondom innovatie op het gebied van robotica' daarin een plek heeft gekregen!

17 februari 2017,
Hub Dohmen
e: h.dohmen@dohmenadvocaten.nl
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Specialist Artificial Intelligence/robotica nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in intellectuele eigendom (IE), techniek en ICT, kunst en design. Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01