Auteursrecht rust niet alleen op kunstzinnige werken

 

Ik heb de afgelopen tijd bij ons in de praktijk en ook online wat onduidelijkheid voorbij zien komen over waar auteursrecht (ook wel: copyright) op kan rusten. Sommige mensen lijken te denken dat op alles wat niet direct kunstzinnig is – zoals technische dan wel veel digitale dingen - geen auteursrecht kan rusten. Inderdaad is het zo dat als iets puur technisch is, er geen sprake kan zijn van auteursrecht. Intellectueel Eigendom op techniek wordt opgevangen door het octrooirecht.

Maar toch kan er op het uiterlijk van een mooi vormgegeven machine, op de keuze en de rangschikking van de stof van een database of op een originele wervende tekst voor je webshop – om maar wat voorbeelden te noemen – auteursrecht rusten. De rechtspraak zegt dat een werk voor auteursrecht een “eigen oorspronkelijk karakter & persoonlijk stempel” (EOK&PS) van de maker moet bezitten. Daarmee wordt bedoeld dat er enige creativiteit en originaliteit aan te pas moet zijn gekomen. En dat kan natuurlijk bij allerlei soorten creaties het geval zijn, ook bij een machine of software.

Twijfel je toch of er auteursrecht rust op iets dat jij gemaakt hebt? Wil je weten of jouw creatie (of die van een ander) de drempel haalt? Neem gerust contact met ons op: 013-5821987.


Lees-verder-tips:

  • 11 september 2020: Als je geen auteursrecht hebt kun je natuurlijk niet procederen tegen iemand wegens inbreuk. Die fout maakte Genius tegen Googlein een rechtszaak. Kort artikel hierover van onze Hub Dohmen.
  • 18 augustus 2020: Wat zijn de vereisten van akte bij overdracht van auteursrecht? Onze Yvonne Vetjens legt uit hoe overdracht werkt en wat er in ieder geval in de akte moet staan.
  • 23 juni 2020: Q: Zit er auteursrecht op leerroutes in het onderwijs? Het antwoord zal u verrassen. Lees alle ins en outs in dit artikel van onze Yvonne Vetjens voor Museumdocent.nl.

16 oktober 2020, Yvonne Vetjens

Zijn wij de beste advocaat auteursrecht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01