Uw design beschermen tegen diefstal

Origineel design is het kapitaal van de designer en de bescherming ervan beschermt - dus - het voortbestaan van de onderneming van de designer. Dat beschermen kan met een zogenoemde 'modelbescherming', waarbij met 'model' zowel een twee- als een driedimensionaal ontwerp wordt bedoeld. Sinds kort kunt u bij het Benelux Bureau Intellectuele Eigendom online uw model deponeren (registreren). Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Foto of tekening uploaden en u bent (zolang u de taxen betaalt) vijfentwintig jaar lang beschermd tegen mensen die uw model stelen. Wacht niet te lang met registratie, want een model moet "nieuw" zijn om het te kunnen registreren. U heeft weliswaar een jaar respijt, maar in dat jaar kan een ander snel uw model registreren en dan heeft u er toch een probleem bij (u moet dan het depot opeisen).

Als u niet registreert, heeft u slechts drie jaar lang de Europese bescherming tegen één-op-éénkopieën, al hebben sommige rechters de neiging de bescherming uit te breiden naar "lijkt op"; vertrouw daar echter niet op. Bovendien heeft u zonder inschrijving mogelijk een probleem om te bewijzen dat u eerst was.

Jan Smolders

Gepubliceerd maart 2014 op CreatiefZuid.nl.

Ook interessant in het kader van het nut van een geregistreerd model: 21 september 2015: Ja maar, bestond al. Column van onze Jan Smolders over de vraag wanneer "ja maar, bestond al" een zinvol verweer kan zijn. Gepubliceerd op Creatief Zuid.

Ontwerper, specialist namaak/imitatie nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in bescherming van uw design/model/ontwerp/foto/tekening tegen stelen/diefstal. Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01