Ontwerp winkelinrichting beschermd!

De beleving is van cruciaal belang in het hedendaagse winkelbeeld. Wat doe je dan als je Apple heet en je wil niet dat je winkelindeling wordt gekopieerd? Je registreert je winkelindeling als merk! Het Duitse merkenbureau had daar moeite mee en weigerde inschrijving van het merk. Apple ging tegen die weigering in beroep. Uiteindelijk gaf de Europese rechter aan dat je een winkelindeling als merk kan vastleggen, als het maar significant verschilt van de winkelindeling van andere ondernemingen in dezelfde sector. Oftewel: de consument moet aan een winkel kunnen zien van wie de aangeboden waren of diensten zijn, als de naam van de winkel is weggehaald. Apple heeft een zodanig afwijkende winkelindeling, dat dat geen probleem is. De mogelijkheid tot merkregistratie is een voordeel voor een designer van winkelinrichting die te maken heeft met de vrees van potentiële klanten dat het duurbetaalde ontwerp "toch wel zal worden gejat".

Voor de uitspraak klik hier.

Jan Smolders.

Gepubliceerd september 2014 op CreatiefZuid.nl.

Ook interessant in de categorie "rare merken": 11 december 2014: Rode zolen: merk - waardig? Column van onze Hub Dohmen over een merk in de vorm van rode zolen van damesschoenen op CreatiefZuid.nl. 3 november 2014 Column: Iedere creatief heeft iets aan de Rubik's Cube en de Tripp Trappstoel. Wat kunnen we leren van Rubik's Cube en Tripp Trapp? Niet dat de Cube je geen grijze haren meer bezorgt en niet dat de Tripp Trapp niet meer verdraaid handig is … Maar wél dat er grenzen aan Intellectuele-Eigendomsrechten zijn, ook aan geregistreerde IE-rechten. Indien u dus als creatief die iets bedacht heeft en op de markt heeft gezet, besprongen wordt met een claim geldt: niet direct toegeven, maar eerst advies inwinnen! Omgekeerd geldt natuurlijk ook: heeft u iets beschermd, check even de reikwijdte van die bescherming. Gepubliceerd op creatiefzuid.nl. 25 april 2014 column: Designers moeten creatief blijven. Vorm-kleurmerk rode zolen vernietigd in zaak tussen Louboutin en Van Haren.

Specialist design/ontwerp of kunst nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht/copyright, modelrecht en slaafse nabootsing/namaak/imitatie. Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.


 


Dohmen advocaten bv | Sportweg 8 | 5037 AC Tilburg | 013-5821987 | info@dohmenadvocaten.nl | KvK: 18076457 | BTW: NL814155637B01